ΝΕΑ
ΠΕΝΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

της Όλγας καιΤάνυας Γεριτσίδου

Πολλά λέγονται για το ασφαλιστικό και πολλές ‘διάνοιες’ αμφιβόλου εργασιακής πείρας και επαφής με την πραγματικότητα δηλώνουν με στόμφο ότι αναδιαρθρώνουν το ασφαλιστικό, το μεταρρυθμίζουν, διορθώνουν τα κακώς κείμενα του, και άλλα τέτοια φαιδρά.

Τα ονομάζουμε φαιδρά διότι δεν στέκουν στην λογική ούτε και στην αντικειμενική πραγματικότητα ούτε καν στην σφαίρα του καλόβουλου αιθεροβάμονος ή καν στην σφαίρα του ανόητου.

Εάν δεν συμβούν τα κατωτέρω απλά και άκρως λογικά, το ασφαλιστικό θα πεθάνει πιθανότατα πριν από τους ασφαλισμένους του και θα συνεχίσει να είναι απλά μια δικαιολογία για αποικιοκρατικού τύπου εξοντωτική φορομπηχτική πολιτική και τίποτα άλλο.

Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό πρέπει να έχει :

1. Αναλογικώς εισοδηματική εισφορά το πολύ στο πέντε τοις εκατό (5%) του καθαρού κέρδους/εισοδήματος.

2. Κοστολόγηση και παροχή υπηρεσιών σύνταξης διαχωρισμένες από τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να είναι προσφερόμενες από το κράτος ομοίως για όλους με χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο από τα κρατικά έσοδα και όχι από ασφαλιστικές εισφορές, όπως είναι ούτως ή άλλως Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους προς τους Πολίτες του. Όχι να είναι αρμοδιότητα του ασφαλιστικού ταμείου ή να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

3. Έχοντας δηλαδή στόχο μόνο την δημιουργία κεφαλαίου για απόδοση σύνταξης στον ασφαλισμένο, να απαγορεύεται η επένδυση αποθεματικών και άλλων εισοδημάτων του ταμείου σε προϊόντα που έχουν ρίσκο χωρίς την σύμφωνη γνώμη κατόπιν επίσημης γνώσης και πλήρους και λεπτομερούς ενημέρωσης επί αυτών του πάνω από το ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των ασφαλισμένων, η οποία έγκριση να λαμβάνεται κατόπιν ψηφοφορίας με υποχρεωτική καθολική συμμετοχή του συνόλου των ασφαλισμένων/συνταξιούχων. Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της έγκλησης.

4. Ακόμα και εάν έχει δοθεί αυτή η έγκριση να απαγορεύεται να επενδυθεί πάνω από το δέκα πέντε τοις εκατό (15%) των κεφαλαίων σε προϊόντα με οποιοδήποτε ρίσκο.

5. Κάθε επενδυτική δράση και όλες οι αποδόσεις ή ζημίες του ταμείου των ασφαλισμένων δημοσιοποιούνται σε όλους με απολογισμό κάθε εξάμηνο και εάν υπάρχουν ζημίες άνω του τρία τοις εκατό (3%) να παραπέμπεται όλο το ΔΣ για τυχόν ποινικές ευθύνες ενώπιον του εισαγγελέα και να τίθεται σε ψηφοφορία η πιθανή απόλυση/απαίτηση αποζημιώσεως.

Σαφώς, η λογική μας λέει ότι εάν τα ανωτέρω ισχύουν, επί της ουσίας το ταμείο κυβερνούν και ελέγχουν οι ασφαλισμένοι του, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λόγο και σε άλλες επιλογές εκτός της ανωτέρω ζωτικής, η απουσία της οποίας έχει επιτρέψει τις αλλεπάλληλες και βιδαριστές κλοπές των αποθεματικών μας και των συντάξεων μας γενικότερα από τους ‘επιτήδειους’ που τα διοικούν.

Δεν θα αιτιολογήσουμε σε αυτό το τηλεγραφικό άρθρο το γιατί αυτά τα πέντε πράγματα είναι λογικά και απαραίτητα και λείπουν από το σχεδιασμό κάθε ασφαλιστικού (για ευνόητους επίσης λόγους) καθ’ ότι είναι αυταπόδεικτοι.

Επιφυλασσόμαστε όμως σε αναλυτικό άρθρο για την περιγραφή ενός βιώσιμου ασφαλιστικού να πούμε και λεπτομέρειες και άλλα σημαντικά σημεία καθώς και να αναλύσουμε και τους τρόπους κλοπής που διατηρούνται ευλαβικά σε κάθε κυβερνητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως και το πιο πρόσφατο, ίδιας κοπής και δομής με τα προηγούμενα, ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου.

πίσω>>

 Αρχική Σελίδα | Δημόσιος Βίος | Βασικές Αρχές | Τομείς Πληροφόρησης | Κατάθεση Καταγγελιών | Βιογραφικό
Όροι Χρήσεως | Δήλωση Εμπιστευτικότητος και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων